Werk-privébalans

Grip houden op de balans tussen thuis werken en privé

Thuiswerken: de balans tussen werk en privé

Door de coronacrisis heeft thuiswerken een vlucht genomen. En…thuiswerken blijft; werkgevers én werknemers ervaren de voordelen ervan. Maar ook de uitdagingen blijven. Zo kan door thuiswerken de grens tussen werk en privé snel vervagen. In een ‘vol’ huis kunnen werk- en zorgtaken door elkaar heen gaan lopen. Maar een ‘leeg’ huis kan juist demotiverend werken, waarbij de sociale isolatie de aanmaak van gelukshormonen negatief beïnvloedt. De mens blijft immers een biologisch wezen. Hoe ga je om met deze veranderingen? Hoe zorg je dat jouw werk- en privébalans niet wordt verstoord en jij en je collega’s gezond thuiswerken.

Tips gezonde werk- en privébalans

Performance en pauze in evenwicht

  • Zorg voor dagritme, structuur. Maak afspraken over je werktijden en je pauzes. Werk zoveel mogelijk op vaste tijden. Plan je ontspanning en maak tijd voor je familie en vrienden.
  • Blijf in contact. Met werknemers, collega’s, leidinggevende…maar ook met je gezin. Fysiek, telefoon, beeldbellen; Maak afspraken over de wijze waarop je met elkaar communiceert. Bespreek niet alleen formele zaken maar laat ook ruimte voor informele gespreksonderwerpen.
  • Beweeg veel. Als je stress of gejaagdheid ervaart is goed om meer te gaan bewegen. Door te bewegen actieveer je een gebied in je hersenen dat je stressgevoel kan remmen. Dus maak een lunchwandeling en sluit de dag ook af met een beweegmoment.
  • Word geen slaaf van het nieuws. Volg niet continu het nieuws, sla ook eens een dag over.
  • Accepteer dat veranderen tijd kost. Veranderen gaat niet over lukken of mislukken maar over leren.

Training Werk en privé in balans

Kies bewust voor een werk-privé balans waar je blij van wordt

De lat ligt hoog. Je wil het goed doen op je werk, er zijn voor je kinderen, aandacht geven aan je partner, tijd doorbrengen met je vrienden, regelmatig sporten en…noem maar op. Je staat constant ‘aan’. Want via je smartphone ben je altijd en overal verbonden. ’s Avonds nog even een mailtje beantwoorden is eerder regel dan uitzondering. Door de coronacrisis heeft thuiswerken een vlucht genomen. Dat heeft zijn voordelen maar door thuiswerken kan de grens tussen werk en privé snel vervagen. In de interactieve training Werk en privé in balans gaan we hiermee aan de slag.

Maak kennis met

Hoe kunnen we jouw organisatie helpen?

Fysiek en mentaal fit, slaap in relatie tot werk en persoonlijk leiderschap, daar weten we alles van. Dagelijkse en complexe uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid brengen wij terug tot inspirerende eenvoud. Dit doen we met ons team van trainers en coaches verspreid over heel Nederland.

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.