Gezond thuiswerken
Thuiswerken is geen tijdelijke maatregel meer, thuiswerken blijft. Hoe geef je vorm aan thuiswerkbeleid? Hoe zorg je dat medewerkers duurzaam kunnen blijven presteren? Hoe geef je leiding op afstand? En hoe ga je als medewerker om met meer vrijheid en autonomie? De nieuwe realiteit vraagt om nieuwe werkafspraken en -routines. Thuiswerkbeleid is veel meer dan een goede bureaustoel, de juiste apparatuur en cyberveiligheid. We delen graag met je wat écht belangrijk is bij gezond thuiswerken.
Aandachtspunten voor je thuiswerkbeleid
Mentale en fysieke overbelasting voorkomen
Na de coronacrisis is het niet de vraag of ‘werken op afstand’ toekomst heeft maar hoe je daar als werkgever mee omgaat. Het is belangrijk om de voordelen te zien, maar hoe ondervang je de uitdagingen? Bekijk het vanuit het perspectief van de organisatie, de leidinggevende en de individuele medewerker.
De organisatie
- De angst van veel werkgevers, dat medewerkers thuis minder zouden presteren, is niet terecht. Thuiswerkers zijn vaak juist productiever. Maar daar zit ook een risico: wanneer je medewerkers continu het gaspedaal ingedrukt houden, liggen werkstress en burn-outklachten op de loer.
- Eindeloze Zoom- en Teamvergaderingen helpen daarbij niet. Maak goede afspraken over de wijze waarop je met elkaar communiceert. Welke thema’s bespreek je met welk middel (Teams, Zoom, telefoon of e-mail) en wanneer.
De leidinggevende
- In tijden van thuiswerken is de rol van leidinggevende lastiger te vervullen. Hij of zij heeft nu minder grip en minder zicht. Op kantoor kwam je de medewerker in de wandelgangen tegen en kon je op een informele manier stimuleren. Bespreek tijdens gestructureerde check-ins (medewerkers hebben het meeste baat bij overleggen die regelmatig en voorspelbaar zijn) niet alleen formele zaken maar laat ook ruimte voor informele gespreksonderwerpen. Want weten hoe je medewerker ‘in zijn vel zit’ en daar adequaat mee omgaan, geeft context.
- De leidinggevende heeft rechtstreeks invloed op het geluksniveau van zijn medewerker. De mens is immers een biologisch wezen. Je lichaam maakt ‘beloningsstofjes’ aan, ook tijdens je werk. Als een klus is geklaard, zorgt je lichaam dat je je goed voelt over jezelf. Iedereen wil zich competent voelen in zijn of haar werk en op afstand kunnen mensen wel eens twijfelen over hun prestaties. Wees gul met complimenten. En stimuleer ook je werknemers om elkaar complimentjes te geven. Het stofje serotonine maken we aan als we ons veilig en gewaardeerd voelen. Zowel complimenten geven als ontvangen bevordert de aanmaak van dit stofje. In het Webinar Wat doet thuiswerken met je gaan we daar dieper op in.
- Thuiswerken kent ook voordelen voor de leidinggevende. In een normale kantoorsituatie wordt de deur platgelopen. Iedereen komt langs met weer een ander probleem. Maar als mensen thuiswerken, worden ze autonomer. Een sterk instrument voor de leidinggevende kan zijn om zijn medewerkers (nog) meer de vrijheid te geven om fouten te mogen maken. Als dat gebeurt, raakt het leren in een stroomversnelling.
De medewerker
- In de vrijheid en flexibiliteit zit ook het grote voordeel voor de medewerkers: zij kunnen zelfstandiger werken, zitten niet langer in lawaaierige kantoortuinen, staan minder in de file en houden meer tijd over om bijvoorbeeld te sporten. Helaas bewegen mensen thuis over het algemeen minder. Tussen de middag een wandelingetje met collega’s. Na het werk lopend naar het station… Maar thuis is zo’n wandeling niet nodig, en mensen krijgen de neiging om almaar door te gaan. Dat zie je zelfs bij vergaderingen. Niet langer kuier je na die ene bespreking even naar het koffiezetapparaat. In plaats daarvan klik je direct weer op een nieuwe Teamlink. Thuiswerken is niet per definitie goed voor je leefstijl.
- Als mensen tijdens het thuiswerken een boodschap gaan doen, voelen ze zich vaak al schuldig. Het is dus heel belangrijk dat de werkgever expliciet zegt dat je zulke pauzes mag nemen. Vooral ook omdat mensen na zo’n wandeling gewoon productiever zijn. We adviseren medewerkers bijvoorbeeld om een vast patroon aan te houden. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op, kleed je aan alsof je gaat werken en maak een rondje door de wijk.
Maak kennis met
Hoe kunnen we jouw organisatie helpen?
Fysiek en mentaal fit, slaap in relatie tot werk en persoonlijk leiderschap, daar weten we alles van. Dagelijkse en complexe uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid brengen wij terug tot inspirerende eenvoud. Dit doen we met ons team van trainers en coaches verspreid over heel Nederland.