Blog: De kracht van defusie voor een gezonde slaap

Stel je voor dat je op het perron van een treinstation staat en je hoort het geluid van een naderende trein. Die trein symboliseert je gedachten – indrukwekkend, onvermijdelijk en in beweging.

Je voelt de wind van de naderende trein. Het is verleidelijk om de kracht van de trein te ervaren, om meegezogen te worden door de snelheid en het lawaai. Dit is wat er gebeurt als je je laat meeslepen door je gedachten. Het voelt zo dichtbij dat je niet kunt ontsnappen aan hun invloed; ze trekken je mee.

Maar stel je nu voor dat je een stapje terug doet. Je verlaat de rand van het perron en neemt wat afstand. De trein raast nog steeds voorbij, maar nu sta je veilig, stevig. Je voelt de wind minder intens, je hoort het geluid nog steeds, maar het is minder dreigend. Vanaf deze positie kun je de trein observeren zonder meegesleurd te worden.

Wat is defusie?

De metafoor van het treinstation beschrijft defusie. Defusie is een techniek uit Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Defuseren komt van het Engelse defuse, wat ontmantelen betekent. Het doel van defusie is om je ervan bewust van te maken dat je je gedachten niet bent en dat gedachten niet altijd de werkelijkheid weerspiegelen. Je leert om je relatie met die gedachten, het stemmetje in je hoofd, te veranderen.

Wanneer je je teveel laat meeslepen door negatieve gedachtes kan dit angst, somberheid en stress tot gevolg hebben. Daardoor kan de neiging ontstaan om deze gedachtes weg te willen drukken, wat juist weer tot gevolg heeft dat deze vaker terugkomen. Gedachtes die vaak terugkomen kunnen na verloop van tijd een steeds grotere lading krijgen. Het doel van defusie is om deze lading te verminderen.

Maar wat heb ik eraan voor mijn slaap?

Stel, je ligt ongewenst wakker. Je hebt al van alles geprobeerd, van ademoefeningen, warme douches tot droomsap en kamillethee drinken. Het hielp allemaal slechts tijdelijk. Je verliest het vertrouwen in je vermogen om goed te slapen: “Zou ik ooit nog lekker kunnen slapen? Hoe moet ik dit volhouden?“. Als slaapcoach leren we je om anders naar deze gedachten te gaan kijken, meer afstand te nemen, waardoor de lading ervan vermindert en jij meer rust en vertrouwen krijgt, wat je dichter bij slaap brengt.

Oefenen met defusie

  • Gedachten opschrijven. Een simpele oefening, die heel effectief kan zijn, is om die beladen gedachtes op te schrijven. Hierdoor word je je bewust van die gedachten. De gedachtes worden bekender voor je en daardoor minder beladen. Dat helpt je om er  van een afstandje naar te kijken. En oefen eens met het herformuleren van je gedachten, omdat het simpelweg zo is. Dus  “ik ben bang dat ik nooit meer goed slaap” wordt dan “mijn brein geeft me de gedachte dat ik bang ben dat ik nooit meer goed slaap”. Voel je het verschil in lading?
  • Geef het stemmetje in je hoofd een naam. Door het stemmetje in je hoofd een naam te geven, bijvoorbeeld  ‘het haasje’  wordt het concreter waar je gedachten vandaan komen. Je bent ze niet, nee ‘het haasje’ produceert ze. Dat helpt je om losser te komen van beladen gedachten; ‘het haasje is weer bezig’. De emotionele lading wordt hierdoor kleiner, ofwel er treedt defusie op.

Meer over defusie en slaapproblemen?

Slaap je slecht? Blijf er niet onnodig mee worstelen. Wij hebben bij Lijv mensen zoals jij gecoacht. Moedeloos kwamen ze de eerste keer binnen. Alles geprobeerd. Toch is het ons gelukt om deze mensen te helpen. Zonder rare toestanden. Dus kom op, wat houd je tegen? Wil je meer weten over onze slaapcoaching of trainingen over beter slapen, neem dan contact met ons op.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Lees hier meer over het thema Beter slapen. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.