Blog: Beter presteren begint in bed

Je hebt van die dagen…ik heb me gisteren verontschuldigd bij mijn collega’s. Ik was niet gezellig, kortaf en niet realistisch. Waardoor het kwam? Na een rampzalige nacht, met het verkeerde been uit bed gestapt! De dag begon niet fijn. En omdat ik daarvan baalde, werd het steeds erger. Ik merkte dat ik me niet goed kon concentreren, ik kreeg niets af en had duidelijk meer moeite met beslissingen nemen. En als ik vandaag, na een heerlijke nachtrust, nog eens terug kijk, heb ik gisteren ook nog eens verkeerde keuzes gemaakt. Aj…

Consequenties van slecht slapen

Slecht slapen heeft serieuze gevolgen. Slechte slapers hebben vaker een slechte gezondheid (Gezondheidsenquête CBS 2017). 32% van de mensen met slaapproblemen hebben een langdurige aandoening. Dat is 14% bij mensen zonder slaapproblemen. En van de mensen die psychisch ongezond zijn kampt zelfs ruim de helft (56%) met slaapproblemen. Op lange termijn vergroot een slaaptekort o.a. de kans op hartfalen, overgewicht, kanker en een depressie. Maar ook op de korte termijn, bijvoorbeeld op je werk, zijn de gevolgen serieus. Mensen met slaapproblemen kunnen zich vaker niet goed concentreren, maken meer fouten en melden zich vaker ziek. Wist je dat 1,5 uur slaaptekort na één dag de alertheid terugbrengt met 32%?!

Hoe(veel) slaap jij?

We slapen allemaal wel eens slecht. Zelfs iemand als ik, die trainingen geeft op gebied van slaap, heeft soms een slechte nacht. En daar kun je gemakkelijk van herstellen. Gemiddeld hebben we 7 tot 9 uur slaap nodig. Het is erg belangrijk om voldoende slaap te krijgen, maar de kwaliteit ervan is even belangrijk. Over de oorzaken van slaapproblemen kan ik een blog, nee, wel een boek volschrijven. Maar (werk)stress is een belangrijke (en andersom verergert slecht slapen weer de stress). Een andere werkgerelateerde oorzaak: onregelmatige werktijden. Je biologische klok, die je verteld dat je ’s nachts mag slapen, wordt dan overruled. En je bioritme verstoren kan niet zonder gevolgen. De slaapduur en -kwaliteit neemt af.

Werken is zilver, slapen is goud

’s Nachts werken is voor sommige mensen een hele bewuste keuze. Voor het boek Goede Nacht interviewde ik, samen met mede-auteur Aline Kruit, vele professionals die met plezier werken (of werkten) wanneer de meesten van ons slapen. En onze hedendaagse maatschappij kan gewoonweg niet functioneren zonder onregelmatig werk. Omdat de zorg nooit stopt, omdat er werk is aan de weg of omdat de bestelling van vandaag morgen in huis moet zijn. 16% van de Nederlandse beroepsbevolking is ’s nachts wakker en aan het werk. En 4 miljoen mensen werken inmiddels buiten de zogenoemde kantoortijden. Maar dat heeft een prijs; het is echt een serieuze uitdaging om slaapproblemen, vermoeidheid en overgewicht de baas te blijven als je werkt op onregelmatige werktijden.

Slaapproblemen oplossen

Maar wat doe je als je niet maar één slechte nacht hoeft in te halen, maar structureel slecht slaapt? Naar de huisarts? Medicijnen nemen dan maar? Stoppen met koffie drinken ’s avonds? Eerder naar bed? Schaapjes tellen? Oordopjes in? Deze oplossingen hoor ik regelmatig. Wanneer ik dit als slaapexpert hoor, durf ik te wedden dat de slaapproblemen nog niet naar tevredenheid zijn opgelost ondanks de genomen maatregelen. We willen zo graag van dat slaapprobleem af. Het liefst meteen! Laat dat nu precies de reden zijn waarom je er juist niet vanaf komt. Het zoeken naar een snelle oplossing activeert ons brein. Helpt dit? Zou dat werken? Hé, gisteren hielp het en nu lig ik toch weer wakker… Hoe móét dat morgen nou? Ons brein blijft zoeken naar een verklaring, een oplossing. En hoe langer we op zoek zijn, hoe actiever ons brein wordt. En hoe verder we afdrijven van onze natuurlijke slaap.

Beter slapen, beter presteren

Beter slapen is voor iedereen mogelijk. Want vraag een goede slaper wat hij doet om in slaap te komen. Weet je wat het antwoord is? “Niets!” Klinkt raar, hè? Maar zo werkt het. Slaap is een natuurlijk proces, wat niet af te dwingen is. Is dat natuurlijke proces verstoord, om welke reden ook, dan zoekt ons brein direct naar een oplossing.  Gelukkig is jouw natuurlijke slaapvermogen ook weer te herstellen. Dat vergt wel enige oefening. Zoals een voetballer moet oefenen om een vrije trap in de rechterbovenhoek te schieten.

Heb jij slaapproblemen? Of een van je medewerkers? Ik en mijn collega’s bij LIJV zijn slaapexperts. Met bewezen effectieve training en coaching, gebaseerd op Acceptance & Commitment Therapy, helpen wij medewerkers die beter willen slapen, beter willen presteren en zich fitter willen voelen.

Podcast

Wil je meer weten over de invloed van slaap op je prestatievermogen en hoe je die kunt verbeteren? Luister dan ook naar onze Podcast Beter presteren begint in bed.

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Lees hier meer over het thema Beter slapen. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.