Blog: Houd dat vakantiegevoel vast! Met VR…

Train je brein om effectief te herstellen met Virtual Relax

Ik kwam er ooit voor de halve marathon, niet niks zo tegen de wind in. Maar laats was ik er voor de fun, zonder focus op een kilometertijd. En daar, aan zee, betrapte ik mijzelf op een totale ontspanning die de golven van Egmond mij (al binnen enkele minuten) brachten. Eigenlijk weet ik het wel, alleen al het geluid van golven doet mij veel goed. Waarom kom ik hier dan niet vaker?

Het is waar: natuurgeluiden helpen ons om te ontspannen. Onderzoekers van de University of Sussex ontdekten, onder andere, dat geluiden uit de natuur ons vecht-of-vluchtsysteem uitzetten en het kalmeringssyteem aan. ‘Even’ anderhalf uur in de auto voor een beetje ontspanning doe je echter niet zo snel. Zou het niet mooi zijn als je Egmond aan Zee, de Franse Alpen of de natuur waar jouw hart langzamer van gaat kloppen naar je toe kan halen?  Jawel, dat kan! Met Virtual Relax! Ik hoor je denken: wat is dít voor een reclameslogan? Verkopen ze nu VR-brillen bij LIJV?

Vrees niet; wij verkopen inderdaad geen VR-brillen. En onze training Virtual Relax is geen cursus Virtual Reality. Maar wat is het dan wel? In een wereld waar technologie steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, hebben VR-brillen (Virtual Reality) hun weg gevonden naar een verrassend nieuw doel: ontspanning en ontsnapping. Wat ooit werd gezien als het domein van gamers en techliefhebbers, wordt nu ingezet om mensen te helpen even te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Stel je voor: je zet een VR-bril op en je wordt direct ondergedompeld in een prachtige subtropische omgeving, of een zonsopkomst in de Afrikaanse savanne, compleet met rustgevende geluiden en een blauwe lucht boven je. Geen stress, geen agenda’s – alleen jij in een virtuele wereld van rust.

Virtuele ontsnapping: vakantiegevoel zonder koffers te pakken

Maar hoe kan een VR-bril je echt laten ontspannen? En hoe verbindt deze technologie ons met het idee van vakantie? De Virtual Relax-bril biedt je de mogelijkheid om binnen enkele ogenblikken in een compleet andere wereld te stappen. Je kunt jezelf plotseling bevinden in een serene Japanse tuin, op een afgelegen strand in de Malediven of tussen de heuvels van Toscane. Dit soort VR-ervaringen maken gebruik van realistische beelden en geluiden om je zintuigen te prikkelen en je brein te laten geloven dat je even écht ergens anders bent. Voor velen is vakantie hét moment om tot rust te komen. Dat kan maar helaas maar af en toe. Terwijl effectief ontspannen, en het loslaten van je werk het hele jaar belangrijk is.

De kracht van visualisatie

Wat maakt VR-ontspanning zo effectief? Het antwoord ligt in de kracht van visualisatie. Ons brein reageert sterk op visuele prikkels en kan worden getraind om te ontspannen door het zien van rustgevende beelden. Het mooie is dat als je de training ondergaat je later ook zonder VR-bril beter kunt ontspannen.

Wetenschappelijk bewezen ontspanning

Studies hebben aangetoond dat VR-gebaseerde ontspanning daadwerkelijk kan helpen om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je gemoedstoestand te verhogen. Dit komt doordat VR je volledig onderdompelt in een andere wereld, waarbij je dagelijkse zorgen letterlijk uit het zicht verdwijnen. Je hersenen krijgen de kans om zich te focussen op rustgevende beelden en geluiden, wat leidt tot een diep gevoel van ontspanning.\

Ontspanning 2.0

Hoewel VR-ervaringen natuurlijk geen vervanging zijn voor een echte vakantie, bieden ze wel een unieke en innovatieve manier om te ontsnappen en te ontspannen. Dus, als je dat vakantiegevoel vast wilt houden, train je brein met VR. Je kunt dan veel langer nagenieten van die heerlijke tijd.

Trainer / coach & expert Slaap

Paul van Haaren

Lees hier meer over het thema Virtual Relax. Wil je graag wat meer informatie? Of een gratis demo plannen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.