Blog: Preventie fysieke belasting levert meer op dan geld

Het verzuim door mentale klachten neemt al jaren toe. Niet voor niets is er veel aandacht voor thema’s als werkstress en werkdruk. Dat betekent niet dat we fysieke arbeidsbelasting uit het oog mogen verliezen. De cijfers liegen er namelijk niet om. Uit cijfers van TNO* blijkt dat maar liefst 56% van alle medewerkers het afgelopen jaar lichamelijke klachten had. Van alle verzuimdagen die te maken hebben met werk, was 20% het gevolg van lichamelijk belastend werk. Reden genoeg om fysieke (over)belasting óók serieus te nemen.

Preventie is het toverwoord

Wanneer een medewerker door fysieke klachten thuis komt te zitten zijn de kosten voor de organisatie niet mis, dat is wel duidelijk. Maar verzuim brengt meer ‘kosten’ met zich mee dan het salaris van de gemiste medewerker. Verzuim kan leiden tot productieverlies en een hogere werkdruk voor de andere medewerkers. Dat wil je niet. Als werkgever heb je er alle baat bij om verzuim te voorkomen. Preventie is dus het toverwoord.

Bedrijfsfysiotherapie

Een effectieve manier om fysieke klachten én verzuim te voorkomen is Bedrijfsfysiotherapie Incompany. Een bedrijfsfysiotherapeut loopt periodiek rond op de werkvloer. Fysieke klachten worden niet alleen snel gesignaleerd, maar ook behandeld. Daarnaast voorziet een bedrijfsfysiotherapeut medewerkers van praktische tips en adviezen op het gebied van werkhouding, werkgedrag en werkplek. Vaak is dit al voldoende om klachten te voorkomen. Én een bedrijfsfysiotherapeut legt natuurlijk ook makkelijk contact met een bedrijfsarts, casemanager, afdeling SHEQ, met HR of leidinggevende.

MVO

De premies voor zorgverzekeringen stijgen elk jaar. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapeutische behandelingen is dan ook niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarnaast spreek ik regelmatig mensen die lichamelijke klachten te lang hebben ‘aangekeken’ voordat hulp werd geboden. Recent nog sprak ik een medewerker die al wel bij de fysiotherapeut liep, maar door het maximaal aantal behandelingen heen was. Uit niet geheel verwachte hoek kwam een oplossing. Hij was erg gelukkig met het feit dat zijn bedrijf bedrijfsfysiotherapie aanbood. Binnen een paar sessies was hij weer zijn productieve zelf, zat hij lekker in zijn vel en is verzuim voorkomen.

Bedrijfsfysiotherapie levert dus nóg meer op dan het voorkomen van klachten (en verzuim). Het past in beleid waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staat. Je laat als werkgever zien dat je de gezondheid van medewerkers belangrijk vindt. Een win-win, voor jou en je medewerker.

Een stapje extra zetten

Het biedt dus voordelen om als werkgever een stapje extra te zetten op het gebied van preventie. Ik zet deze voordelen nog even voor je op een rij:

  • Voorkomen of beperken van fysieke klachten;
  • Minder verzuim en dus lagere verzuimkosten;
  • Verbetering van de productiviteit;
  • Gemotiveerd personeel;
  • Minder verloop van goed personeel;
  • Goed werkgeverschap!

Werk maken van fysieke belasting

Wil je binnen jouw organisatie werk maken van fysieke belasting? Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. LIJV is expert op het gebied van lekker en gezond werken. We hebben een scala aan preventieve oplossingen. Zowel op organisatie-, team-, als individueel niveau.

*TNO Facts fysieke arbeidsbelasting en beeldschermwerk 2022

Trainer / coach & expert Fysieke Belasting

Remco van der Graaf

Lees hier meer over het thema fysieke belasting. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.