Hoe heb jij geslapen in 2019?

Blog: Aline Kruit, trainer / coach en expert Slaap bij LIJV

Herken je dat? Het eind van een jaar is meestal hectisch. Er zijn deadlines; “kun je dit nog voor de kerst afronden?”. Je mag naar ‘verplichte’ bijeenkomsten en je bent uitgenodigd voor gezellige etentjes. Misschien moet je nog cadeautjes kopen of maak je je druk over je kerstoutfit. Als je al geen beste slaper bent, wordt het er niet beter op. Tegelijkertijd verlang je naar een periode van rust, een terugblik en samenzijn met je geliefden. Even afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen.

‘Aan-stand’

Zodra je in je bed ligt begint je grijze massa zich voor te bereiden op de dagen die komen gaan; je brein gaat onbewust op de ‘aan-stand’:

1. “Wat staat er allemaal te gebeuren deze week? O jee, 2 kerstborrels op dezelfde avond, hoe organiseer ik dát nu weer? Als ik dit doe, heb ik geen tijd voor dat. Wat is het toch een irritante vent, hoe moet ik daar nu weer op reageren? Hoe zal mijn presentatie gaan? O ja, de winterbanden moeten er nog onder. Niet vergeten om een afspraak te maken met de tandarts. Hopelijk lukt het om te gaan sporten, maar zal ik dan dinsdag of woensdag gaan?”. Het is zo druk in je hoofd dat je niet kunt slapen.

En dan begint het:

2. “Het is al 01:00 uur en ik heb nog geen oog dicht gedaan! Even naar het toilet dan maar. Rustig blijven. Verdorie, inmiddels is het 02:00 uur, nog steeds wakker. Kon ik die gedachten maar stop zetten. Als ik nu niet snel in slaap val, ben ik morgen doodop. Dit wordt een vreselijke week. Ik heb het warm. Even wat drinken pakken. Die stomme wekker, inmiddels 03:00 uur. Ik kan wel janken. Zal ik ff de TV aanzetten? Als ik niet nu in slaap val, heb ik minder dan 4 uur slaap. Dat houd ik nooit vol!”

Mix 1 en 2 door elkaar en je hebt het perfecte recept voor een ellendige nacht. Je hersenen zijn namelijk zo actief dat de slaap nooit kan komen. Slapen is niets doen en jij bent juist hard aan het werk. Echt vervelend!

Rondjes draaien in de stresscirkel

Als we ons focussen op slapen, want daar gaat deze blog natuurlijk over ;), hoe tevreden ben je dan over je slaappatroon van het afgelopen jaar? Heeft je slaap de prioriteit gekregen die het verdient? Of heb je er op ingeleverd omdat je het zo druk had? Heb je overdag de dingen gedaan die belangrijk voor je zijn en aandacht besteed aan je gezondheid?

Wellicht heeft de stresscirkel flink gedraaid:

Voornemens over slapen

Misschien een idee om voor 2020 goede voornemens te formuleren met betrekking tot slaap! Op het gevaar af bemoeizuchtig over te komen, hierbij een paar suggesties:

In 2020 zorg ik ervoor dat ik:

  • regelmatige bedtijden aanhoud en ongeveer 7 uur in bed lig
  • voldoende buitenlucht en -licht krijg en beweging
  • elke dag (korte) pauzes inbouw. Kijk eens naar: One moment meditation
  • mijn beeldschermgebruik beperk
  • investeer in wat ik echt belangrijk vind
  • mijn behoeftes uit
  • rustig blijf als ik onvrijwillig wakker lig

Kun je hier wat mee? Misschien zeg je bij het laatste punt: ja dûh, makkelijk praten! Je weet hoe belangrijk slapen is voor je gezondheid en als het niet lukt maak je je natuurlijk zorgen, kun je in de stresscirkel belanden en gaat het alleen maar slechter.

Wil je weten hoe je rustig wakker kunt liggen, lees dan Eerste hulp bij beter slapen. Of kijk naar ons trainingsaanbod. Iedereen kan het leren. En echt waar, het helpt je op weg naar een lekkere slaap!

Aline Kruit
Trainer / Coach & Expert Slaap

Wil je meer weten over slaapcoaching? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Trainer / coach & expert Slaap

Aline Kruit

Trainer / coach & expert Slaap

Irma Leijten

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.