Interview: Sebastiaan Huppelschoten, HR Professional Vitaliteit, Rabobank kring Twente-Achterhoek

Sebastiaan Huppelschoten is 1,5 jaar HR Professional bij Rabobank kring Twente-Achterhoek. Binnenkort bereikt hij de ‘mijlpaal’ van langer thuis gewerkt te hebben dan op kantoor. Dimphy Krabbers sprak met Sebastiaan over het thuiswerken, het bereiken van medewerkers en andere belangrijke human resource vraagstukken die momenteel spelen.

Je bent nu anderhalf jaar HR Professional bij de Rabobank kring Twente-Achterhoek. Ik ben benieuwd naar wat jouw achtergrond is, liggen je roots ook in de regio?

Mijn roots liggen in het midden van het land. Vanwege mijn studie Personeel en Arbeid belandde ik vervolgens in Deventer. En daar heb ik mijn vriendin ontmoet, die uit Twente komt. Mijn schoonfamilie komt dus uit Twente en ik heb veel vrienden die hier wonen. Ik kan inmiddels wel zeggen: ik bén van deze regio.

Hoe is de Rabobank op je pad gekomen?

Nou, mijn éérste baan was bij de Rabobank. In de bankhal, destijds heette dat nog ‘verkoop en service adviseur’. Via wat omzwervingen kwam ik in de detacheringswereld terecht. Ik heb een lange tijd in de onderwijsdetachering gewerkt. Daar merkte ik dat ik toch wel een echt hr-hart heb. In gesprekken met opdrachtgevers adviseerde ik graag over de hr-vraagstukken van scholen die heel wat breder waren dan waarvoor ik daar zat. Met deze ervaringen op zak ben ik vervolgens aan de slag gegaan als consultant bij een organisatie en adviesbureau. Daar hield ik me bezig met ‘train de trainer sessies’ en procesbegeleiding bij het samenstellen van plannen voor organisaties als Inspectie van het onderwijs en gemeenten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en mijn hart dwong me toch richting hr. En de Rabobank, een oude liefde, dat bleek opnieuw liefde op het eerste gezicht.

Hoe ziet het team waarin jij werkt eruit?

In de kring Twente-Achterhoek hebben we 1 hr-businesspartner (manager). Ik werk daarnaast met 3 collega adviseurs. We hebben allemaal ons eigen aandachtsgebied. Mijn thema is Vitaliteit. Daarnaast zijn we een vast aanspreekpunt voor een of meerdere lokale banken in de regio.

 Wat zijn de belangrijkste hr-vraagstukken waar jij momenteel mee bezig bent?

Naast vitaliteit houd ik me vooral bezig met employee engagement. Elk kwartaal voeren we een engagement scan uit. Met deze scan willen we achterhalen wat medewerkers vinden van de organisatie, hoe zij hun werk ervaren, en natuurlijk komen daar ook vitaliteitsthema’s in terug. Ik draag zorg voor de uitzetting en analyse van de scan. En ook voor de opvolging, in de vorm van teamsessies. Een voorbeeld daarvan is, erg belangrijk in deze corona-tijd, om (her)startende teams meer verbinding te laten hebben. Maar mijn hoofdthema is natuurlijk vitaliteit. Bij Rabobank hebben we de ontwikkeling doorgemaakt van vitaliteit naar ‘employee wellbeing’, omdat het een veel holistischer begrip is dan vitaliteit. Bij employee wellbeing draait het bijvoorbeeld ook om werkgeluk of sociale cohesie.

Lijv en jij hebben elkaar ontmoet vanwege de ergocoach opleiding. Wat was voor jou het doel bij het opleiden van medewerkers? En hoe gaat het nu met de mensen die zijn opgeleid?

Leuk dat je het vraagt! Het gaat heel goed met ze. In oktober is de laatste groep enthousiaste medewerkers opgeleid. Met een aantal mooie concrete initiatieven als resultaat. We creëerden bijvoorbeeld een teams-omgeving voor ergocoaches onderling om ideeën uit te wisselen. Daarnaast initiëren mijn collega’s en ik praktische en interactieve sessies voor afdelingen (met behulp van Rabo Vote, een soort Kahoot). Ook voeren wij ergocoaches geregeld individuele gesprekken waarbij we collega’s adviseren over de werkplek en werkhouding.

In het contact dat wij hadden vanwege de ergocoach opleiding viel mij jouw energieke uitstraling op. Wat zijn jouw persoonlijke energiegevers?

Wat ik erg leuk vind om te doen zijn teamsessies waarin ik anderen weet te inspireren. De juiste snaar raken, zodat er energie vrijkomt. Daarnaast vind ik het heel mooi om met mijn thema wellbeing bezig te zijn. Dat raakt je organisatie namelijk op zoveel vlakken. Allereerst natuurlijk het algehele welzijn van je medewerkers, maar daarnaast ook echt de effectiviteit en productiviteit van de organisatie. Ik ben pragmatisch ingesteld, dus ik krijg ook energie door gewoon dingen te doen. Een goed voorbeeld daarvan is ‘de week van de vitaliteit en het werkgeluk’ die ik samen met collega’s landelijk heb georganiseerd.

We zitten nu in uitzonderlijke situatie. Je zei al dat jezelf al bijna langer thuiswerkt dan op kantoor. Hoe weet jij de thuiswerkende collega te bereiken?

Dat is wel een uitdaging inderdaad; hoe bereik je nu je mensen? We zijn als hr een sparringpartner voor management en directie. Dat betekent dat ik formeel niet een directe lijn heb met alle collega’s. Wat niet wil zeggen dat ik ze niet spreek of dat we elkaar niet weten te vinden. Ik denk dat de grootste uitdaging is om de mensen te bereiken die van nature al niet geneigd zijn contact te maken. Ik heb daar geen eenduidig antwoord op maar ik geloof wel dat je als organisatie een sneeuwbaleffect kunt veroorzaken door er gewoon mee bezig te zijn. Continue mogelijkheden aanbieden zodat er steeds meer mensen meedoen. Ik probeer veel afwisseling aan te brengen in wat we aanbieden. Dat kunnen inhoudelijke webinars zijn, personal trainers, mindfulness of juist sessies die meer gaan over persoonlijke ontwikkeling. En een serieuze uitdaging in deze tijd: activiteiten organiseren waar juist geen scherm bij komt kijken!

En hoe doe je dat dan inderdaad, activiteiten of bijeenkomsten organiseren waar juist geen scherm aan te pas komt?

Binnen onze kring, maar ook landelijk, proberen we te stimuleren dat mensen soms bij een overleg ‘de oortjes in doen’ en gaan wandelen en dus het overleg telefonisch voortzetten. Dat is een laagdrempelige manier om even bij dat scherm weg te komen. En je bent meteen in beweging. Een ander voorbeeld is het opnemen van podcasts, waardoor je mensen kan verleiden even die wandeling te gaan maken. Dat kunnen podcasts met nieuws zijn, of juist een inhoudelijk onderwerp, of voor mindfulness; daarvoor is de podcast ook een mooi medium. Of zelfs cabaret, even goed lachen op een dag! Daar hebben we bij de Rabobank mooie faciliteiten voor, in Utrecht hebben we zelfs een studio. Maar ook een app als ‘ommetje’ van de hersenstichting, waarmee ik vorige week ben gestart. En waarmee we volgende maand de wandelkoning of koningin van onze kring gaan benoemen.

Heb je misschien nog andere tips voor de lezers van onze nieuwsbrief?

Het klinkt afgezaagd, maar is toch echt wel waar: je moet zelf de balans in de gaten houden. Je bent verantwoordelijk voor je eigen energielevel. Dat kan zitten in hele kleine dingen als de regie houden over je eigen agenda. Niet vol laten plannen met overleg, na overleg, na overleg. Of heel simpel: een draadloze headset, dus geen draadje, waardoor je letterlijk vrijer bent om te bewegen.

Je vertelde al dat op het gebied van podcasts Rabobank veel ‘in huis’ ontwikkeld. Zou content van een externe partij als Lijv kunnen helpen? En op welk gebied zou dat zijn?

Ik ben zeker ‘extern georiënteerd’. Ik geloof dat externe partijen soms meer impact kunnen hebben, niet eens zozeer vanwege de expertise, maar het simpele feit al dat ze extern zijn. En dus niet weer de Rabobank als zijnde jouw werkgever, met alle goede intenties natuurlijk. We kunnen veel zelf binnen de Rabobank maar ik geloof echt in de combinatie. Voor Lijv denk ik dat het interessant is als je een manier weet te vinden om een brede groep mensen te bereiken met hele gerichte inhoud en oefeningen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat iemand weer ‘die oortjes in doet’, gaat wandelen en in plaats van luisteren naar bepaalde content, ontspanningsoefeningen doet om klachtenvrij te blijven. Ik moet meteen denken aan een boek waardoor ik gefascineerd ben, dat is het principe van intelligent bewegen van Fabio D’agata. Dat gaat onder andere in op hoe lichaamsbeweging je creativiteit stimuleert en hierdoor je probleemoplossend vermogen groter wordt. De ondertitel is ook: lichaamsbeweging voor persoonlijke groei. Genoeg kennis over te brengen nog voor een organisatie als Lijv.

“Ik vind het erg leuk om teamsessies te doen waarin ik anderen weet te inspireren. De juiste snaar raken, zodat er energie vrijkomt. Daarnaast vind ik het heel mooi om met mijn thema wellbeing bezig te zijn. Dat raakt je organisatie namelijk op zoveel vlakken. Allereerst natuurlijk het algehele welzijn van je medewerkers, maar daarnaast ook echt de effectiviteit en productiviteit van de organisatie.”

Lees hier meer over onze trainingen, workshops en coachingstrajecten.

Wil je wat meer informatie over bijvoorbeeld onze Mentaal fit oplossingen? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.