Je hebt een leuke baan, de kids zijn goed terecht gekomen en je zelfbeeld is in de loop der jaren aardig bijgetrokken. Je gelooft bijna dat echte schoonheid van binnen zit en dat wijsheid met de jaren komt. Ach, je doet het nog niet zo slecht. Maar dan… nét als je denkt dat je alles best goed voor elkaar hebt, overvalt het je. Het leed dat de overgang heet!
Ongemakken
Plotselinge opvliegers gepaard met een golf van transpiratievocht , moe, somber, prikkelbaar, angstig. Wisselende pijnklachten in je hoofd, spieren en gewrichten. Oh, en herken je deze? Dat je zeker weet dat je huissleutel in je tas zit en dat ie toch zoek is?… Alweer?! Zucht. Alleen dáár wordt je toch al moe van? En dat wordt nog eens een graadje erger omdat je minder goed slaapt, ineens. Wakker worden terwijl dat eerst nooit gebeurde. Door een opvlieger of zomaar, zonder reden.
Ik heb deze fase inmiddels, gelukkig, achter me gelaten, maar geloof me, ik ben een échte ervaringsdeskundige! Het is alsof ik mezelf kwijt was, opnieuw in de puberteit beland… Herkenbaar? Tijd om eens te onderzoeken wat het precies betekent en hoe je wat meer grip krijgt op je leven en op slaap.
De overgang, wat is het precies
Het komt kortweg neer op veroudering van je eierstokken. Die maken de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron aan. In de overgang neemt de aanmaak van deze hormonen af en word je onvruchtbaar. De overgang bestaat uit 3 fases die in de regel tussen je 45e en 55e plaatsvinden.
3 fases
- Premenopauze. De hormoonaanmaak is wisselvalliger, je menstruatie dus ook. Doordat in deze fase je oestrogeenniveau daalt, kun je allerlei klachten ontwikkelen zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en pijnklachten in spieren en gewrichten. In combinatie met een tragere stofwisseling onderga je die onvermijdelijke silhouetverandering en kun je wat extra kilo’s aankomen.
- Menopauze. Dit is je allerlaatste menstruatie. Dit moment weet je pas zeker na een jaar van niet menstrueren.
- Postmenopauze. Die start een jaar na de menopauze. Je nieuwe hormoonbalans is dan ‘in de maak’. Hoe lang het duurt voordat die nieuwe balans tot stand komt, is individueel bepaald. De één kan veel meer en veel langer klachten blijven ervaren dan de ander.
Waarom dan slecht slapen?
Moeder natuur heeft bepaald dat je slaapbehoefte en vermogen om ’s nachts ongestoord door te slapen afneemt naar mate de leeftijd vordert, 40-45e ongeveer. Tel daarbij op die nare overgangsverschijnselen, en jouw reactie daarop. Juist! Het is bijna onmogelijk om lekker kalm in slaap te vallen en ’s ochtends weer fris en fruitig op te staan.
Wat is nu wijsheid
- Laat het maar gebeuren. De overgang is er en heeft echt uitwerking op je dagelijks leven. Logisch dat je gefrustreerd raakt na de zoveelste nachtelijke opvlieger, want je wil de volgende dag weer fit zijn. En toch heeft een reactie van boosheid en frustratie helaas alleen maar een negatief effect op slaap. Het is actie en dat staat haaks op slapen, wat niets doen is. Bij een nachtelijke opvlieger ging gewoon mijn dekbed eraf, verder niks. En wanneer ik het koud kreeg, legde ik het er weer op, verder niks. Het hoorde erbij in mijn leven. Ik sliep dan best weer snel in. Probeer het eens.
- Houd het niet verborgen. Bespreek de overgang met je omgeving. Met je partner, vrienden, collega’s of leidinggevende. Gedeelde smart is halve smart. Het kan leiden tot meer begrip of net wat flexibelere werktijden als je slecht geslapen hebt.
- Wees mild voor jezelf en blijf lachen. Je mag het erg vinden. Je hoeft dat niet weg te drukken of ervan weg te lopen. Blijf gewoon eens een paar minuten bij dat gevoel van ‘dit is erg voor mij’. Grote kans dat je erna meer ontspannen bent. Probeer maar eens. Lach gewoon eens om alle malle dingen die je nu overkomen. Je bent er echt nog hoor, alleen die veranderende hormoonbalans haalt af en toe rare dingen met je uit. Durf er eens de draak mee te steken, dat relativeert en ontspant.
- Besef, dit gaat weer voorbij. De overgang is een natuurlijk proces naar een nieuwe levensfase met meer rust, acceptatie en zelfvertrouwen. Zie het net als de fase van je puberteit, waar ook alle fundamenten wiebelden. Die ben je ook doorgekomen. Hierna ben je nog dichterbij jezelf en minder afhankelijk van de mening van anderen. Je bent nog steeds mooi, je hoeft alleen niet (meer) te voldoen aan het schoonheidsideaal van ‘de bladen’ en social media. Je mag ouder worden. Je mag minder goed zijn in iets. Goh, wat een heerlijk vooruitzicht.
- Zoek hulp. Als het toch te zwaar wordt om met al die overgangsverschijnselen te dealen, onderzoek dan eens uit wat je kan helpen. Je hoeft het niet per sé op eigen kracht te doen. Er zijn een aantal (natuurlijke) supplementen zoals Sintjanskruidof Pregnenolone. Hormoontherapie is ook een optie. Je huisarts of een gespecialiseerde overgangsconsulente kan je adviseren wat in jouw situatie met jouw verschijnselen een zinvol hulpmiddel is.
Waarom info?
Slaap je al tijden slecht, al dan niet als gevolg van de overgang? Blijf er niet onnodig mee worstelen. Wij hebben bij Lijv mensen zoals jij gecoacht. Moedeloos kwamen ze de eerste keer binnen. Alles geprobeerd. Toch is het ons gelukt om deze mensen te helpen. Zonder rare toestanden. Dus kom op, wat houd je tegen? Wil je meer weten over onze slaapcoaching, trainingen over beter slapen óf over werken tijdens de overgang, neem dan contact met ons op.
Trainer / coach & expert Slaap
Lees hier meer over het thema Beter slapen. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!