Blog: Het verschil tussen fysiotherapie en bedrijfsfysiotherapie

Wat doe als je als je onder begeleiding wilt herstellen van een sportblessure? Dan ga je naar een (sport)fysiotherapeut. Ben je ‘al een dagje ouder’ en moet je revalideren van een heupoperatie, dan kun je gelukkig terecht bij een geriatrie fysiotherapeut. En heb je een complex handprobleem, dan zijn er handtherapeuten die je kunnen helpen met je klachten. Specialisten en specialisaties genoeg in de fysiotherapie. Er is echter een specialisatie die zich meer onderscheidt dan de naam misschien doet vermoeden; de arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut*.

Bedrijfsfysiotherapie richt zich op verzuimpreventie

Bedrijfsfysiotherapeuten behandelen klachten aan het bewegingsapparaat die (mede) het gevolg zijn van werk en/of het werk beperken. Kan een fysiotherapeut daar dan niks mee? Jawel, maar een fysiotherapeut, hoe bekwaam ook, heeft vrijwel nooit zicht op de werkomstandigheden. Daarnaast werkt een bedrijfsfysiotherapeut aan het voorkomen van lichamelijke klachten. Bedrijfsfysiotherapie is sterk arbeidsgeoriënteerd en functioneel en is vooral op de organisatie en de werkplek gericht.

Op de werkvloer

Klachten voorkomen in plaats van behandelen is een belangrijk argument om te kiezen voor een bedrijfsfysiotherapeut. Omdat een bedrijfsfysiotherapeut (periodiek) rondloopt op de werkvloer worden fysieke klachten snel gesignaleerd en dus ook snel behandeld. Daarnaast geeft een bedrijfsfysiotherapeut praktische tips en adviezen op het gebied van werkhouding, werkgedrag en werkplek. Vaak is dit al voldoende om klachten te voorkomen.

Belasting en belastbaarheid

De belangrijkste doelstelling van fysiotherapie is het verbeteren (of behouden) van de beweeglijkheid, pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verhogen. De bedrijfsfysiotherapeut richt zich daarbinnen specifiek op de balans tussen belasting en belastbaarheid. Is er een disbalans tussen ‘wat iemand doet’ en ‘wat iemand kan’ dan ontstaan er fysieke klachten.

Gezonde werkomgeving

De bedrijfsfysiotherapeut weet niet alleen wat een gezonde werkhouding is, maar ook hoe een gezonde werkomgeving eruit ziet. Hij brengt de fysieke werkbelasting en -processen van een organisatie in kaart. Wanneer er risico’s zijn op onder- of overbelasting  kan hij adviezen uitbrengen om maatregelen te nemen zodat medewerkers zo lang mogelijk duurzaam inzetbaar blijven en niet uitvallen.

De voordelen van bedrijfsfysiotherapie

Een vroegtijdige signalering van lichamelijke klachten helpt ziekteverzuim voorkomen. En een snelle behandeling van fysieke klachten zorgt voor een spoedig herstel. Bedrijfsfysiotherapie is een ideale manier om duurzame Inzetbaarheid in je bedrijfsvoering te borgen. Je krijgt medewerkers die lekker in hun vel én op hun werkplek zitten!

*’Officieel’ maakt men ook een onderscheid tussen een arbeidsfysiotherapeut en bedrijfsfysiotherapeut; arbeidsfysiotherapie is een-op-eenbegeleiding terwijl een bedrijfsfysiotherapeut zich bezig houdt met ‘afdelingen’ medewerkers (en hij richt zich nog meer op preventie).

Trainer / coach & expert Fysieke Belasting

Remco van der Graaf

Lees hier meer over bedrijfsfysiotherapie. Wil je graag wat meer informatie? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.