Totaalaanpak fysieke belasting

Stap voor stap naar een duurzame gedragsverandering

Of je nu veel moet tillen, vaak dezelfde bewegingen maakt óf beeldschermwerk doet, geen enkele beroepsgroep ‘ontkomt’ aan fysieke belasting. Landbouw, de bouw en industrie zijn sectoren waar fysieke belasting veel voorkomt. Het risico op overbelasting en fysieke klachten is daar groot. Maar risico’s zijn er ook met een zittend beroep. Onderbelasting is net zo goed een risico voor de gezondheid. En als je in een verkeerde werkhouding achter je laptop zit ontstaan er hele vervelende lichamelijke klachten. Medewerkers zijn zich niet altijd bewust van hun manier van werken. Het is belangrijk dat je medewerkers de gezondheidsrisico’s van fysieke belasting herkennen en voorkomen.

Fysieke klachten

Meer dan de helft van de medewerkers in Nederland geeft aan gezondheidsklachten te hebben. Fysieke belasting kan leiden tot diverse klachten aan verschillende lichaamsdelen. Moet je veel tillen, dan komen klachten aan je rug vaak voor. Schouderklachten ontstaan, onder andere, door duw- en trekbelasting. KANS-klachten (klachten aan arm, nek en schouder) komen het meest voor.

Fysieke belasting is een van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s. Maar wat kun je doen om medewerkers écht te ondersteunen? In het webinar Fysiek fitte medewerkers door innovatieve oplossingen van CZ bespreken TNO, Vebego (Hago Zorg) en Remco van der Graaf, Expert Fysieke Belasting bij LIJV, van de belangrijkste bevindingen op het gebied van fysieke belasting tot een effectieve totaalaanpak voor elke organisatie.

Lichamelijke problemen voorkomen

Er zijn verschillende factoren van invloed op de fysieke belasting en de risico’s die dat met zich mee brengt. Vaak zijn er technische maatregelen mogelijk om het werkt te verlichten. Of organisatorische, door bijvoorbeeld fysiek zware taken te af te wisselen met lichtere. Maar belangrijk is dat medewerkers inzicht krijgen in hun eigen manier van werken. Dat doen we bij LIJV onder andere met behulp van een spierspanningsmeter. Deelnemers ervaren dan zelf het effect van werkhoudingen en -technieken op de spierspanning.

Totaalaanpak

Wij geloven dat zelfregie de sleutel is tot duurzaam presteren. Met elkaar oplossingen vinden en zelf verantwoordelijkheid nemen is our way of LIJV. Om een duurzame gedragsverandering te realiseren zodat medewerkers zélf de regie nemen in gezond werken, ontwikkelden wij een totaalaanpak voor fysieke belasting. In een aantal stappen leren je medewerkers grip te houden op hun gezondheid zodat de kans op fysieke klachten in de werksituatie wordt verkleind.

Beeldschermwerk

Werk je niet met handen maar meer met je hoofd? Ook dan komen werkgerelateerde klachten vaak voor. 1 op de 3 Nederlanders heeft regelmatig of langdurig klachten door beeldschermwerk. Al bij meer dan 2 uur beeldschermwerk kun je klachten krijgen aan je nek, schouders, armen, ellebogen, polsen en handen. Repeterende bewegingen of een slechte werkhouding zijn vaak de oorzaak van fysieke klachten die leiden tot uitval. Een juiste werkplek en werkhouding is daarom een eerste voorwaarde voor Gezond beeldschermwerk.

Structurele aandacht met bedrijfsfysiotherapie

Een vroegtijdige signalering van lichamelijke klachten helpt ziekteverzuim voorkomen. En een snelle behandeling van fysieke klachten zorgt voor een spoedig herstel. Wanneer je kiest voor Bedrijfsfysiotherapie Incompany, is er structureel een bedrijfsfysiotherapeut aanwezig op de locatie, die fysiotherapeutisch kan behandelen en/of werkplekbezoeken kan uitvoeren. Het is een ideale manier om duurzame inzetbaarheid in je bedrijfsvoering te borgen en je krijgt medewerkers die lekker in hun vel én op hun werkplek zitten.

Tips om fysieke klachten en uitval te voorkomen

Hoe houd je het thema fysieke belasting op de agenda?

  • Maak het onderwerp bespreekbaar. Medewerkers zullen het thema Fysieke Belasting niet altijd vanuit zichzelf bespreken, zeker als er een cultuur is van `mouwen opstropen` en `hard doorwerken`.
  • Laat een gezonde tilhouding vaker zien. Laat een gezonde tilhouding op diverse manieren terugkomen binnen de organisatie. Bijvoorbeeld via visuals, tekst en film.
  • Bespreek het onderwerp tijdens het voortgangsgesprek. Fysieke Belasting kan een onderdeel van het voortgangsgesprek tussen leidinggevende en medewerker zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een vraag stellen als; `Wat doe jij er aan om gezond en veilig te werken`?
  • Toolbox. Organiseer regelmatig een toolbox over het thema Fysieke Belasting. Zo kunnen medewerkers hun vragen over dit thema stellen aan een specialist.
  • Voldoende herstel. Zorg ervoor dat er voldoende herstel kan plaatsvinden na het uitvoeren van fysiek belastend werk. Dit hoeft niet altijd een letterlijke pauze te zijn; een medewerker kan wellicht ook werkzaamheden uitvoeren die fysiek gezien minder belastend zijn.

Onze expert Fysieke Belasting

Remco van der Graaf

Meer weten? Onze experts fysieke belasting vertellen je graag meer over het realiseren van een duurzame gedragsverandering die helpt verzuim te voorkomen. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Hyster-Yale

Klantverhaal

Structureel aandacht voor de gezondheid van medewerkers
Lees nu

Klantverhaal

Een gezonde werkhouding en tussentijds herstel bij fysieke belasting
Lees nu

Klantverhaal

Gezonde medewerkers; voor Bernhoven een zaak van werkgever en werknemer
Lees nu

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.