Beter slapen

Energie om lekker te werken

Goede nachtrust. Of beter gezegd: goede slaap; want sommige van ons slapen noodgedwongen (deels) overdag. Steeds meer bedrijven realiseren zich hóe belangrijk gezond slapen is. En niet alleen als je medewerkers in ploegendienst werken. Kort door de bocht: slaap zorgt voor fysiek en mentaal herstel. Waardoor je energie hebt om lekker te werken. En beter slapen kun je leren, zelfs in één dag!

Beter slapen

Je wilt beter slapen. Wat doe jij allemaal om in slaap te komen? Vraag het een goede slaper en weet je wat het antwoord is? “Niets!” En precies dat ga je tijdens een LIJV slaaptraining leren. Niets doen, met als doel om weer beter te slapen. Klinkt raar, hè? Maar zo werkt het. Slaap is een natuurlijk proces, wat niet af te dwingen is. Is dat natuurlijke proces verstoord, om welke reden ook, dan zoekt ons brein direct naar een oplossing. Wij leren je welke vaardigheden jou helpen beter te slapen. En hoe je je deze eigen kunt maken. Daarbij maken we gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Een aanpak die bewezen effectief is.

Goede nachtrust

Van nature zijn wij mensen dagdieren. ’s Nachts slapen en herstellen we om overdag opnieuw te kunnen presteren. Verstoor je dit natuurlijke bioritme dan leidt dat tot slaapproblemen, het herstelvermogen en de hormoon- en energiehuishouding. Werk je onregelmatig dan raakt je biologische klok van slag. En je bioritme verstoren kan niet zonder gevolgen. De slaapduur en -kwaliteit neemt af. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte slaapkwaliteit niet alleen leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, maar ook tot mindere prestaties op het werk en arbeidsverzuim. Een goede nachtrust, ook al doe je die overdag, is erg belangrijk.

Slaapproblemen door je werk

16% van de Nederlandse beroepsbevolking is ’s nachts wakker en aan het werk. Het ‘overrulen’ van je biologische klok heeft gevolgen voor slaap én dus gezondheid. Werken op onregelmatige tijden kan leiden tot het ploegendienst syndroom (Shift Work Sleep Disorder). Symptomen hiervan zijn o.a.: slapeloosheid, geheugen- en concentratieproblemen, hoofdpijn, etc. SWSD heeft een negatief effect op de gezondheid, de veiligheid, prestatie en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. De oplossing? Onze 24-uurseconomie afschaffen gaat nu eenmaal niet. Wel kun je de nadelen van onregelmatig werken zoveel mogelijk minimaliseren. Wat je als medewerker en leidinggevende kunt doen om problemen te voorkomen leren we je in de training Goed slapen bij werken in ploegendienst. Luister alvast naar onze podcast Goede Nacht(dienst) over dit onderwerp.

Tips om beter te slapen

 

  • Zet overdag de knop eens uit. Binnen het natuurlijke bioritme wisselt ons alertheidsniveau. Het is een golfbeweging van actiever en minder actief. Zowel ’s nachts, waar we dieper en minder diep slapen als overdag waar we alerter zijn en minder alert zijn. Dat betekent dat je, ook overdag, elke 1,5 tot 2 uur even stopt met alert zijn. Dus even ontspant. Je zet dan eigenlijk even je knop op ‘uit’. Met als resultaat dat je ’s nachts ook makkelijker uit zal staan.
  • Beweeg. Bewegen en actief zijn overdag zorgt ervoor dat je energie verbruikt en dus slaapurgentie opbouwt, waardoor je de nacht erna gemakkelijker in een diepe slaap komt.
  • Durf wakker te liggen. Ongewenst wakker liggen is helemaal niet fijn.. Allerlei gedachten schieten door je hoofd, van ‘hoe kom ik weer in slaap’ tot ‘hoe moet dat morgen’. Je brein wordt automatisch actief en dat helpt je niet bij om weer in slaap te komen. Pogingen om die gedachten en emoties weg te duwen, activeren je brein nog meer en houden je weg van slaap.

Slaapcoach ACT

We zijn experts op het gebied van slaap. Onze slaaptrainers- & coaches Irma Leijten en Aline Kruit zijn ACT gecertificeerd en opgeleid aan de Sleepschool in London. Ook hebben onze trainers diverse boeken over slaap geschreven (Slapen is niets doenEerste hulp bij beter slapen en Goede Nacht over lekker slapen & beter presteren bij onregelmatige werktijden). Is slapen bij jou niet meer wat het geweest is? Of ben je vergeten hoe het voelt om uitgerust aan de dag te beginnen? Blijf niet onnodig worstelen met slaapproblemen en maak een afspraak met een van onze slaapcoaches.

Meer weten? Onze slaapexperts vertellen je graag meer over hoe jij en je medewerkers beter kunnen leren slapen en beter kunnen presteren . Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

LIJV Podcast afbeelding uitgelicht

Podcast

Beter presteren begint in bed
Luister nu
LIJV Podcast afbeelding uitgelicht

Podcast

Goede nachtdienst
Luister nu

Blog

Oh nee, de vakantie komt eraan!
Lees nu

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.