Gezond werken

Op een ergonomische werkplek

Gezond en veilig werken. Zodat je medewerkers lekker in hun vel zitten en niet uitvallen. Dat loont: tevreden en gezonde werknemers zijn bevlogen, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar. Gezond werken is geen hogere wiskunde, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je medewerker inzicht hoe je op een verantwoorde wijze kunt werken; op een goede werkplek, met een juiste werkhouding en werkwijze.

Veilig en gezond werken

Om veilig en gezond te kunnen werken wil je dat je medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en hoe ze daar mee om moeten gaan. Dat verschilt per werkplek. De werkbelasting in de bouw is anders dan in de zakelijke dienstverlening. Maar gezondheidsrisico’s zijn er in elke sector. Ook achter een beeldscherm ontstaan KANS-klachten (klachten aan armen, nek of schouders). En er zijn werkplekken waar niet over- maar onderbelasting het gezondheidsrisico is.

Ergonomische werkplek

Een niet ergonomisch verantwoorde werkplek kan zorgen voor lichamelijke en soms zelfs mentale klachten, wat kan resulteren in verzuim. Het is belangrijk dat de werkplek is afgestemd op het werk wat jouw medewerker doet. In een werkplekonderzoek van LIJV analyseren we uitgebreid de werkplek, werkhouding en werkstijl. En het maakt niet uit of dat op de bouw, op kantoor of in een zorginstelling is.

RSI klachten

RSI klachten, of liever gezegd KANS (klachten aan Arm, Nek en/of Schouder), zijn een bekend (vaak) werkgerelateerd probleem. Een op de vier medewerkers heeft klachten die verband houden met KANS. Het ontstaat meestal door het veelvuldig uitvoeren van dezelfde handelingen. Maar ook door lang in dezelfde werkhouding staan kunnen armen, nek en schouders overbelast worden. Voorbeelden hiervan zijn: achter de computer zitten in een verkeerde houding of lopendebandwerk met te weinig afwisseling in houding en handeling. Een gezonde werkomgeving is een eerste voorwaarde om KANS te voorkomen.

Leefstijl

Naast de werkomgeving zijn er ook persoonlijke factoren die het risico op KANS en andere klachten verhogen. Een verminderde lichamelijke conditie bijvoorbeeld. Nu is de leefstijl van je medewerkers een keuze van hunzelf. Maar als werkgever kun je ze wel stimuleren en faciliteren als het om een gezonde leefstijl gaat. Je krijgt dan medewerkers die letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel zitten én je voorkomt dat verzuim je handenvol geld kost. Met integrale aanpak van LIJV, gaan je medewerkers aan de slag met gedragsverandering die nodig is om de leefstijl blijvend te verbeteren.

Signalering en borging van gezond werken

Een vroege signalering van lichamelijke klachten helpt ziekteverzuim voorkomen. Wil je in jouw organisatie structureel aandacht geven aan gezond werken dan biedt LIJV de mogelijkheid van arbeidsfysiotherapie incompany. De bedrijfsfysiotherapeut van LIJV loopt dan op een vast moment rond op de werkvloer, geeft tips en adviseert je medewerkers op het gebied van werkplek, werkhouding en werkwijze. Een snelle behandeling van fysieke klachten zorgt daarnaast voor een spoedig herstel. Ook kunnen we jouw collega’s opleiden tot ergocoach; ergocoaches ondersteunen en adviseren medewerkers in de dagelijkse praktijk bij gezond werken. Hoe stel je je werkplek in, ook thuis? Hoe en wanneer neem je pauzes? En hoe werkt een pauzeprogramma.

Succesvolle trainingen

Onze succesvolle trainingen hebben als basis bewustwording en duurzame gedragsverandering. We weten als geen ander dat gedragsverandering tijd kost. Borging is een belangrijke succesfactor. Daarom betrekken we leidinggevenden en management bij onze trainingen voor het borgen van de continuïteit.

Meer weten? Onze experts fysieke belasting vertellen je graag meer over hoe jij en je medewerkers lekker gezond kunnen werken, om uitval te voorkomen of om ervoor te zorgen dat medewerkers weer snel aan de slag kunnen. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!

Klantverhaal

Zorg ook goed voor jezelf
Lees nu
Gezond thuiswerken

Blog

KANS en uitdagingen bij thuiswerken
Lees nu

Blog

Workpace
Lees nu

Zitten jouw medewerkers lekker in hun vel? Dan zitten ze beter op hun plek - letterlijk en figuurlijk. Dat uit zich in meer werkplezier, meer motivatie, meer betrokkenheid, betere prestaties en een duurzamere inzetbaarheid.